“Червено и черно”

Standard

“Най-достойните за човека страсти, които съдържат в себе си още много други, са любовта и амбицията…”
Паскал

Само с един образ Анри Мари Бейл, по известен като Стендал, е в състояние да разкрие пред нас цяла Вселена, в която са описани поривите, паденията, страстите и възходите на една, иначе благородна душа.
Жулиен Сорел е безспорно един от най-противоречивите образи създавани в литературата.

Едновременно смирен и агресивен, чувствителен и безкористен, плах и безнадеждно честолюбив. Червеното и Черното у Стендал не са загубили и молекула от блясъка си към ден днешен. Всеки момент от романа звучи болезнено познато, реалистично и тревожно.

Общество изтъкано от пошлост, гримирано с лицемерие, без никакво чувство за мярка и естетика, егоизъм сравним единствено с животинския инстинкт за самосъхранение. За да бъдеш достоен водач на подобни редици от теб се иска единствено да заключиш човешките добродетели дълбоко в себе си и да се държиш така както подобава тълпата – елементарно, просташки и снобски. В противен случай ОЛИМП остава винаги недостъпен за теб, защото тук властват “Боговете” на евтината съблазън, фалшивия задоволителен живот и утопичната представа за постигнатото съвършенство.
Опитвам се да изтрия отпечатъка оставен от Стендал в съзнанието ми и едновременно с това, сякаш ми се иска всеки ден да си припомням тънката граница между съвършенство и низост. Факт е, че Сорел е състояние да предизвика всички полюсни вълнение у човек, само заради същността си. Факт е, че може да го накара да се чувства прехласнат и отблъснат от него, защитаващ го до смърт и осъждащ го на смърт. И това ми дава право да гледам на “Червено и черно”, не просто като на роман за един кариерист, чийто живот се гради върху любовен похот и амбиции, а като на Урок за достойно съществуване и оцеляване, оставен МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ, на това велико произведение. Защото уроците на големите писатели, често се явяват отличен пътеводител из дебрите на живота за всеки …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s